31 oktober 2017

WAT EEN WEEK!

In Vietnam met Oxfam Novib Bedrijfsambassadeurs.

Hierbij dan blog 3 over mijn reis met Oxfam Novib naar Vietnam. Superlatieven schieten te kort om samen te vatten wat deze week heeft betekend voor mij. Een ervaring in de top 3.

Ik zal trachten te verwoorden wat ik deze week heb meegemaakt waarbij ik zeker weet dat het de werkelijkheid nooit zal kunnen weergeven.

De reis heeft mij een schat aan nieuwe indrukken opgeleverd die verschillende emoties hebben losgemaakt. Een land dat zo mooi is, zo bescheiden, vriendelijk en hardwerkend maar zeker wel weet waar het naar toe wil. Een team van ondernemers en begeleiding die ook werkelijk een hecht team waren, waar we fun en serieuze zaken met elkaar deelden alsof we elkaar al jaren kenden in een onwerkelijk intense en open sfeer.

Voor mijzelf kan en moet ik de reis eigenlijk opdelen in een aantal onderdelen, om alles een plek te geven.

  • Het team
  • Het land en de cultuur
  • Onze werkwijze deze week.
  • De bezochte bedrijven, met iedere ondernemer zijn/haar eigen verhaal
  • Inspiratie en motivatie

Het team:

Ons team bestond uit 12 personen:
6 ondernemers uit Nederland; Robert, Ben, Maaike, Hans, Peter en ikzelf;
1 ondernemer uit Duitsland, Harald;
1 medewerker van Oxfam Duitsland (waar ze ook met een ondernemersnetwerk zijn begonnen): Arne
2 medewerkers van Oxfam Novib Nederland: Onno en Kick
1 facilitator/worksopleider: Mark.
1 medewerker van Oxfam Novib Vietnam, Thu Ha (what a powerwoman)
Daarnaast nog 2 chauffeurs, 1 vertaalster en 1 fotograaf.

In het kort mijn indrukken van het land:

Dit land, waar ik natuurlijk nog maar een zeer klein gedeelte van heb gezien en geproefd, is in ieder geval in de gebieden waar wij zijn geweest, duidelijk in opkomst.

Staatsbedrijven die zijn geprivatiseerd worden steeds meer gerund door mensen die snel leren, ambitieus en authentiek zijn en een echte ondernemers geest hebben, ze tonen veel visie en leiderschap. Het lijkt wel of ze daar alles als vanzelfsprekend benaderen vanuit de Sustainability Goals.

De Vietnamese mensen zijn zeer vriendelijk en het lijkt een GO WITH THE FLOW beweging, hectiek zonder (zichtbare) stress! Het is wat het is. Mensen zoeken elkaar op en helpen elkaar. Het leven speelt zich buiten af in hechte groepen. Het landschap is overweldigend mooi en het eten zeer veelzijdig (ik heb zelfs voor het eerst een kikker gegeten).

Onze werkwijze deze week.

Mark van BetterFuture (namens Oxfam Novib) was de workshop-begeleider vanuit Nederland. Mark had een aantal workshops samengesteld om serieus met de 3 Vietnamese ondernemers die we gingen bezoeken inhoudelijk in gesprek te gaan.

Met Simon Sinek’s Golden Circle theorie maakte we een eerste start om met de WHY, HOW en WHAT-vragen, snel een eerste indruk te krijgen van de drijfveren van de onderne(e)m(st)er en zijn/haar bedrijfsmodel. Tussendoor sessies, lunches en diners met de Vietnamese ondernemers die zorgden voor een informele sfeer wat leidde tot openheid en diepgang. Via een laatste sessie met Key issues, key questions, your problem, our advice (een “what should we do” vanuit onze eigen ervaringen), kwamen we tot adviezen waarbij wij ervan overtuigd zijn dat wij alle ondernemers inspiratie hebben kunnen geven om over bepaalde facetten van hun bedrijf op een andere manier na te denken en dat dit tot andere inzichten zal leiden op bepaalde situaties. Het geeft ons een bijzonder gevoel.
Bij een van de bedrijven, KC HA TINH, zijn we zelfs gaan werken met playmobile (erg leuk) om een bedrijfsmodel van een commerciële Shared Value Chain helder te krijgen met de goederen, de boeren en de geldstroom.

Het werken in een workshop vorm blijkt een goede aanpak te zijn om in zo’n korte tijd zaken helder te krijgen en tot het kernpunt te komen van waar de ondernemer graag over wil sparren.

Vooraf had ik geen idee hoe we in zo’n korte tijd ondernemers zouden kunnen adviseren zonder diepgaande kennis van cultuur e.d. De oplossing blijkt zo simpel.

Het werkt net als bij ons, elkaar inspireren en elkaar aanzetten tot nadenken over andere aanvliegroutes voor bepaalde zaken. Heel bijzonder! De Vietnamezen hebben echter deze netwerken nog niet en daardoor is dit moeilijk zelf als Vietnamese entrepreneur te regelen.

Tot zo ver, donderdag het laatste deel waarop ik in zal gaan op de bedrijven en de inspiratie en motivatie.

Donderdag blog 4, de laatste van deze reis.