14 oktober 2017

Xin chào,

1 Week voor vertrek, maar wat een gave voorbereidingen heb ik al mogen meemaken!

Tijdens de algemene meetup van Oxfam Novib op donderdag 28 september jl., hebben we o.a. een gloedvol betoog mogen bijwonen, over bedrijven en sustainability, door Leen Zevenbergen. De Sustainable development goals is iets waarvan ik denk dat iedere ondernemer hier echt weleens kritisch naar zou moeten kijken en nadenken hoe en wat voor haar of zijn bedrijf van toepassing zou kunnen zijn. Gezien de wereldwijde ontwikkelingen kan je, door bewust met MVO bezig te zijn, dit zelfs in je voordeel laten werken.

http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/#prettyPhoto

Aansluitend hebben we een workshop gevolgd. Dit was een rollenspel waarin we deel mochten uitmaken van het emergency response network team, direct nadat er een aardbeving had plaatsgevonden.

Een coördinator food, coördinator water, coördinator logistiek, communicatie manager etc. Wat een hectiek en wat blijven die mensen (er deden ook echte hulpverleners mee) rustig. Je realiseert je als gewone burger niet voor welke uitdagingen deze mensen komen te staan. Nieuwsreporters die hun werk belangrijker vinden dan een coördinatie team hun werk te laten doen en te pas en te onpas spoedmeetings binnenvallen. Overvallen en plunderingen op watertransporten, politieke spanningen monitoren en op ageren. Respect voor alle hulpverleners!

www.betterfuture.nl was een voortreffelijk gastheer.

Om 21.00 uur zijn we vertrokken naar ons verblijf voor de nacht in Hilversum. Midden in de bossen in het mooie complex Hotel Hoorneboeg.

Ter plaatse hebben we met de ondernemers en begeleiders van het Vietnam reisteam tot in de nachtelijke uren gesproken met elkaar over wat we verwachten van deze reis. Gezellig en goed gezelschap, ik kijk er naar uit om ze beter te leren kennen en als team een leerzame periode te beleven.

De training op 29 september was enerzijds erg leerzaam en anderzijds ook al een echte teambuilding sessie voor de groep ondernemers die mee gaan naar Vietnam.

Het programma bestond uit een mengeling van algemene security regels, voorbeelden uit praktijk en rollenspellen. Een Nederlander die ca. 8 maanden per jaar in Vietnam woont heeft ons tips and tricks gegeven over de locale gebruiken.

De rollenspellen gingen over situaties die je kan meemaken bij de douane een taxirit en geld pinnen. Ik heb in ieder geval geleerd dat ik niet naar mijn rechtvaardigheidsgevoel moet handelen maar naar mijn eigen veiligheid. (Een wijze les)

Een conclusie die ik nu al kan trekken is dat Oxfam Novib niet van half werk houdt: een top voorbereidingsprogramma! Hoewel Vietnam een van de veiligere landen is waar Oxfam Novib zich voor inzet, zijn de veiligheidsprogramma’s voor elke uitzending hetzelfde. En dat is een geruststellend gevoel.

Inmiddels zitten we een week voor vertrek en hebben ons lijstje met Vietnamese woorden en uitdrukkingen ontvangen om deze nog even uit ons hoofd te leren.

Het echte aftellen is begonnen…

Hoe de internetverbindingen zullen zijn in Vietnam weet ik nog niet, maar ik ga proberen om vanaf zaterdagavond 21 oktober, het vertrek van Schiphol, tot zondagochtend 29 oktober de terugkomst, een dagelijkse update te geven van de belevenissen.

Henri Bosman