15 september

Wat gaaf, ik ga met Oxfam Novib naar Vietnam.

In 2010 ben ik bedrijfsambassadeur geworden van Oxfam Novib en niet zonder reden.

Als ondernemer ben je je niet altijd even bewust van de ongelooflijk vele mogelijkheden die ons land biedt om je passie te volgen en de dingen te doen waar je in gelooft.

Als bedrijf streven we ernaar om de juiste balans te vinden tussen People, Planet, Profit en Purpose, ofwel maatschappelijk ondernemen. Het systeem van micro krediet financiering, waar Oxfam Novib zich voor inzet, is er één die zeer veel ondernemers tot de verbeelding spreekt.

Door de aankondiging van Oxfam Novib dat er een reis voor ondernemers zou komen naar één van de landen waar zij actief zijn, werd ik gelijk getriggerd om me hiervoor op te geven.

Wat gaaf om deze opportunity te krijgen, om te kijken hoe Oxfam Novib haar werk verricht en hoe de mensen in die landen er mee omgaan. Hoe is het voor hen, wat is er beter geworden, waar lopen ze tegenaan?

Als ondernemer heb ik altijd één gedachte en dat is dat alle bedrijven met dezelfde mix aan ingrediënten bezig zijn om een optimale prestatie neer te zetten. Mensen, Geld en Klanten. Omdat wij in Nederland goed in onze 1e levensbehoeften zijn voorzien en naar mijn idee ook in de 2e, ben ik zeer benieuwd of deze mix ook geldt voor een wereld waar de 1e levensbehoeften vaak nog niet voor grote delen van de bevolking vanzelfsprekend zijn.

Gewoon ervaren, kijken, luisteren en waar mogelijk misschien wel adviezen geven.

Wat ga ik er zelf van leren?

Het verlossende woord kwam van Onno Smit van Oxfam Novib, we gaan naar Vietnam.

De keuze was nogal een ding voor Oxfam Novib, omdat niet alle landen even veilig zijn en ze hebben dan ook veelvuldig contact gehad met de lokale Oxfam Novib en instanties om tot een goede keuze te komen. Verstandig!

Tijdens een bijeenkomst van Oxfam Novib op donderdag 24 augustus jl. hebben we andere bedrijfsambassadeurs ontmoet die al eerder mee op reis geweest zijn, ondernemers die nu meegaan of die in de toekomst mee willen. Een leuke mix van jonger, ouder, verschillende branches, verschillende achtergronden en een gezamenlijk doel. De groep bestaat uit 6 personen (5 mannen en 1 vrouw), plus begeleiding vanuit Oxfam Novib.

Allemaal enthousiast en een heuse trainingsdag is gepland voor vrijdag 29 september.

We zijn er klaar voor en in mijn blog deel 2 zal ik hier mijn ervaringen delen.

Henri Bosman

Deel 2 zal gaan over mijn verdere voorbereidingen en Oxfam training