Werkzaam bij:

Gemeente Rotterdam als Linux Consultant

Project:

De gemeente Rotterdam is een grote organisatie waar 15.000 man werkzaam is en ±11.000 werkplekken beschikbaar zijn. Ik ben werkzaam op de ‘afdeling’ online applicaties. Dit behelst

webapplicaties voor bijvoorbeeld de inwoners van de gemeente Rotterdam, de bedrijven binnen de gemeente, maar ook interne applicaties. Dit is vooral veel Linux, Red Hat, Java en JBoss. Als consultant ben ik ook verantwoordelijk voor de overgang van een traditionele manier van werken naar een Agile/Scrum en een DevOps manier waar bijvoorbeeld tweewekelijkse releases de standaard worden.

Het is deels een technische rol, maar het grootste gedeelte van mijn werk bestaat toch uit het faciliteren van verandering en het borgen hiervan in de beheerorganisatie.

Hoe ken je Cohesion?

Mijn eerste kennismaking met Cohesion is bij Rijkswaterstaat geweest, 10 jaar geleden. Daar heb ik mogen samenwerken met een van jullie consultants. Daarna ben ik zeer hoogstwaarschijnlijk met meerdere consultants van jullie in contact gekomen in de bedrijfskritische IT-omgevingen waarin wij opereren.

Hoe vond je het niveau van de techsessie?

Het niveau van de techsessie was erg goed en ook goed afgestemd op het publiek. Er was duidelijk te merken dat er in het publiek mensen zaten die al redelijk goed bekend zijn met systemd, maar ook mensen die het alleen van naam kenden (bij wijze van). Het niveau was niet te hoog, maar ook verre van entry level. Iedereen kon goed meekomen en iedereen is er ook wijzer van geworden. Een voorbeeld hiervan is het Journal in systemd, ik ken het en weet wat het doet, maar dat het zo veelomvattend was en het perspectief eromheen was verhelderend. De spreker, Fred van Zwieten, heeft ook een goede presentatie gegeven, iedereen twee uur lang stil houden is één, maar dan ook twee uur lang geboeid houden is een tweede!

Wat zou een goed onderwerp zijn voor een volgende techsessie binnen het CIDD kader?

Wat ik interessant vind en waar ik merk dat er nog onduidelijkheden zijn binnen het CIDD is op het development vlak en de operationele impact. Voor veel Systeembeheerders en mensen uit de operationele hoek is het lastig om te zien en te begrijpen wat voor impact een kleine verandering (in een stuk code) heeft op de operatie en hoe dit de operatie veranderd. Hoe pak je een dergelijke release aan en wat zijn de taken van de mensen in de operatie.

Kun je in een aantal zinnen de sfeer omschrijven?

Het was erg gezellig en zeer interessant. Je bent een dergelijke middag met gelijkgestemden en dat maakt het een gemakkelijke sfeer. Daarbij was alles eromheen ook goed geregeld, de locatie is prachtig, het eten was heerlijk en de mensen heel gezellig. Voor mij was het de eerste keer, maar ik kom heel graag de volgende keer weer!

Als je Cohesion zou aanraden in je netwerk, hoe zou je dat dan doen?

In alle eerlijkheid heb ik nog niet met jullie mogen samenwerken, dus daar kan ik nog geen antwoord op geven. Ik ben voornamelijk in aanraking geweest met de zachte kant van het netwerk, welke een zeer goede ervaring is. De techsessie was eveneens van een zeer goed niveau.

Als kenniscentrum willen wij kennisdelen, draagt deze techsessie bij aan een dergelijke missie?

Jullie faciliteren inderdaad de kennisdeling en ik geloof absoluut dat het bijdraagt aan de missie van het kennisdelen. Ik denk dat het nog leuker is als een eigen medewerker van Cohesion zelf spreekt.