Cohesion op weg naar de DevOps game

We kennen het allemaal. Je werkt in een organisatie of bij een klant. Vanaf het eerste gesprek krijg je een van de volgende statements te horen: we werken DevOps, wij zijn DevOps, wij hebben DevOps mensen in dienst en we hebben een beheerder in je team gezet, nu ben je DevOps. Eenmaal aan het werk, kom je erachter wat je al dacht, dit is geen devops. Maar hoe overtuig je nu je werkomgeving van de devops manier van werken?

 

Een aantal jaar geleden had een oud collega van ons een vraagstuk voor zichzelf opgeschreven: Hoe krijg ik mijn klant en team uitgelegd wat ik bedoel met DevOps? Nadat hij zichzelf voor de  zoveelste keer deze vraag had gesteld, besloot hij een simpele DevOps game te maken. Dit spel kan gespeeld worden met organisaties om hen in te laten zien dat DevOps een samenspel is van disciplines.

 

Inmiddels is de uitvoering wat verouderd en hebben we met een frisse blik naar dit project gekeken. We hebben het oude idee op tafel gelegd en bediscussieerd: hoe kunnen we dit idee inzetten, om niet alleen een tastbaar en waardevol product te maken, maar ook nog eens een platform voor onszelf neerzetten waar we intern wat van kunnen leren.

 

Zo is Project-C geboren en zijn we hier met vol enthousiasme aan begonnen. Nu zul je denken, wat maakt dit nou zo’n bijzonder project? Dat is de dieperliggende gedachte achter dit project.

Binnen Cohesion werken we natuurlijk al Agile en zijn er genoeg ervaren consultants die gewend zijn en ervaring hebben om volgens de DevOps principes te werken en natuurlijk heel veel brede kennis hebben over IT. 

Daarom zijn we dit project begonnen met de insteek dat het ook een leerschool voor onszelf moet zijn. We willen het project in kunnen zetten voor zowel interne als externe workshops.

 

We kennen het allemaal. We willen tijd investeren om iets nieuws te leren. Ons wellicht verdiepen in een nieuwe techniek. Eens een nieuw framework proberen. Maar, dat is lastig zonder een “doel”. En met doel bedoel ik een tastbare businesscase waar je je leerproces op kunt toepassen. Hier komt Project- C de DevOps game bij kijken.

 

De DevOps game zijn we initieel met onder andere de volgende technieken aan het bouwen: Rust, Angular, Gitlab, Kubernetes en AWS. Voor iedere discipline is er iets te doen en te leren. Wellicht komt er zelfs een heel stuk van het project op een open source gitlab te staan, wie weet.

 

Ik zou zeggen blijf ons volgen in ons avontuur van Project-C de DevOps game, we gaan je op de hoogte houden en wellicht binnenkort de eerste paar sneak previews!


Kunnen wij je helpen?