Regels, methoden en officiële guides. Je kunt ze helemaal tot op de letter volgen. Dan werk je efficiënt, maar is het dan ook effectief op langere termijn? Wij zijn immers mensen en geen machines. Te veel herhaling kan bijvoorbeeld zorgen voor verveling en zelfs afhaken. In het geval van de scrum guide, kies ik daarom liever voor mijn eigen ‘remix’ met een balans tussen ownership commitment en plezier. En ja: soms gaat dat ten koste van een strak timeboxing regime.
Wat we in ieder geval altijd doen is een stand up. We stellen de noodzakelijke vragen en bespreken issues. Het zijn de bekende punten: “Wat heb je gedaan?”, “Wat ga je doen?”, “Kun je hulp gebruiken?” en “Zitten we nog op schema om onze sprintdoelen te halen?”.
Maar het draait om meer dan het proces. De balans tussen werk en privé is verschoven en teams zien elkaar minder ‘face to face’. Ook bij ons. Daarom pakken we nu wat meer tijd om aan onze onderlinge band te werken.
Het eerste deel van onze stand-up is het standaarddeel, met de onderwerpen die ik eerder beschreef. Het tweede deel is optioneel voor alle deelnemers; stakeholders, PO en DEV Team. We vragen elkaar hoe het gaat, of we iets leuks te vertellen hebben en of iemand nog een goede mop weet. Het liefst één uit de jaren 80. Die waren nog lekker onnodig ingewikkeld.
De regel is dat onze camera’s altijd aanstaan bij deze calls. Als scrum master kijk ik steeds hoe mensen erbij zitten. Heb ik het gevoel heb dat iemand niet lekker in zijn of haar vel zit? Dan bel ik na de sessie even op.
Op kantoor begon je de dag samen, met koffie. Je lunchte samen of je maakte een wandeling met je collega’s. Maar door het thuiswerken valt dat weg. Daarom is het belangrijk om te investeren in je team. Je wilt weten hoe het gaat met de mens achter de techneut. En als dat ten kosten gaat van het heel strakke timeboxen: jammer dan. Planning is belangrijk, maar niets is belangrijker dan het welzijn van je mensen.
Als je elke retro dezelfde vragen stelt en dezelfde antwoorden krijgt, worden ze al snel slaapverwekkend. Als je niet scherp bent, krijg je sessies zonder verbeterpunten of ideeën. Je ziet de energie uit je team lopen en misschien zijn er wel steeds meer teamleden die ineens niet bij de retro kunnen zijn. Hoe toevallig.
Als Scrum Master is het jouw taak om actie te ondernemen als dit gebeurt. Neem samen met je team de retrospective onder de loep. Google is your friend, want daar vind je heel veel tips. Zelf ben ik een fan van de investmentgame. (Linken naar https://randomretros.com/retro/investment-game/) Die geeft je een mooie random set aan vragen en gespreksstarters voor je retrospective. Bonus: geen zin in Timeboxen? Regelt deze game ook voor je.
Liever een boek vol adviezen? Agile Retrospectives, making good teams great (linken naar https://www.bol.com/nl/nl/f/agile-retrospectives/34501165/ ) helpt je sterk te beginnen. Het biedt duidelijke structuren die zorgen dat je snel resultaten kunt boeken. Zeker in complexere omgevingen. De tijd die je extra moet steken in voorbereiding, verdien je na verloop van tijd vanzelf terug. Je voelt al snel de toegevoegde waarde en je ziet je resultaten verbeteren. Dit is een voorbeeldstructuur voor een retro uit het boek:
Maar de echte take-away uit dit boek is toch wel deze quote:
“Then, ask everyone in the room to speak”
Jullie zijn als team, als PO en stakeholders samen verantwoordelijk voor wat jullie sessies opleveren, inclusief de retrospectives. Zorg daarom dat je ook samen de planning en structuur van de sessies bepaalt. Dat hoeft niet altijd compleet democratisch, maar als je betrokken mensen wilt, moet je ze ook betrekken in dit deel. Ga zeker in het begin met elkaar om tafel en peil af en toe wat iedereen vindt van de sessies en de resultaten.
Als je, zoals ik, veel leest over scrum, zie je een aantal onderwerpen steeds terugkomen: passie, plezier, commitment en elkaar aanspreken. En natuurlijk: “Wat in de retro is besproken, blijft in de retro.”. Maar wat is dat allemaal waard als er binnen het team, of binnen de organisatie geen onderling vertrouwen is? Antwoord: niks. Vertrouwen is alles binnen teams. En niet alleen binnen teams. Kijk maar eens wat de mensen in ervaren in een organisatie waar vertrouwen heerst:
Bron: https://hbr.org/2017/01/the-neuroscience-of-trust
Een development team is geen team van klonen. Het zijn verschillende mensen met andere interesses en achtergronden. Onderling vertrouwen bouwen kost tijd en energie. Er bestaat geen shortcut om het te bereiken, maar het artikel “Vertrouwen Opbouwen Binnen Een Team: 10 Krachtige Stappen” geeft je mooie en praktische handvatten voor een goed begin. (linken naar). https://hetnlpcollege.nl/vertrouwen-opbouwen/
We kennen er allemaal wel één. Of misschien zelfs wel meerdere: de techneut die het liefst de hele dag achter het scherm zit. Die nog even een uurtje of zelfs een hele avond doorgaat. Zodat de ProductOwner straks een flitsende demo kan laten zien.
Zelfs in een ‘normale’ werksituatie ben ik hier al scherp op. De focus van een DevOps team moet namelijk liggen op het leveren van functionaliteit en waarde voor het team en voor de organisatie. En dat zo effectief en efficiënt mogelijk. De focus in elke retrospective ligt op het vinden van pijnpunten en het in kaart brengen van verbeterpunten. Vervolgens probeer je die voor de volgende sprint in praktijk te brengen. Zo houd je de hoeveelheid functionaliteit die je per iteratie oplevert minimaal gelijk, maar idealiter verhoog je die.
Het ‘nieuwe werken’ speelt hierin een rol met twee gezichten. Je hebt meer tijd voor jezelf en voor jou en je partner/gezin. Maar hoe makkelijk is het om die reistijd die je nu niet meer hebt, te gebruiken om toch nog snel even iets af te maken? Om iets langer door te gaan of om die ene meeting dan toch maar te accepteren. Omdat je je team niet in de steek wilt laten. Want als je dat doet, heb je toch nog net zoveel vrije tijd over als eerst? En je laptop staat er toch…
Maar vergis je niet: remote werken, vergaderen en elkaar up to date houden kost meer energie dan dezelfde acties ‘in real life’. We zijn als mens nou eenmaal ingesteld op echt contact, op verbale, maar vooral ook op non-verbale communicatie. Bij contact via schermen en microfoons valt dat laatste weg en dat maakt het voor ons brein veel inspannender.
Neem daarom elke dag even afstand van je werk. Vroeger had je daar je reistijd en de afstand tussen thuis en kantoor voor. Nu vraagt het om wat meer focus en creativiteit. Steek tijd in je hobby of ga, net als ik, lekker een stuk wandelen. Tussen de middag en/of na werktijd. Want beweging is niet alleen gezond, het helpt je je hoofd leeg te maken en je wordt er creatiever van. En dat zijn voordelen waar zowel jij als je team van profiteren.